2000 km door Andalusië

In 2018 ging Jan F met Clubmot op motorreis naar de Sierra Nevada en dat was ‘m goed bevallen. Toen hij het idee opperde om ons motorseizoen vroeg en met flink wat kilometers te starten tijdens een nieuwe Clubmot-reis naar Zuid-Spanje was ik snel verkocht. En motormakker Shih ook. Wij met z’n drietjes dus ingeschreven. Vamos a Andalucia!

De formule

De formule van deze reis was hetzelfde als de reis naar de Sierra Nevada: Fly & ride. Clubmot boekt de vluchten en het hotel, en voorziet je van routes. Je motor reist via trucktransport heen en terug. Proper geregeld.

We vertrokken op zaterdag 19 maart in de vroege ochtend (zodat we zaterdagnamiddag al de eerste rit konden rijden, yay!) en stonden op zaterdag 26 maart om 21 uur terug in Zaventem.

De routes

Clubmot voorzag voor elke dag twee routes: een korte en een lange. Hoewel de focus op rijden ligt, waren er meestal ook enkele bezienswaardigheden die je kon aandoen onderweg. Een stadscentrum of een warmwaterbron bijvoorbeeld. Wij kozen steeds voor de langste route en lieten de meeste stops aan ons voorbij gaan. El Torcal deden we wel aan en was ondanks de mist mijn persoonlijke highlight.

Het Zuid-Spaanse landschap kan je als heuvelachtig omschrijven. Hier en daar wordt het wat bergachtiger, maar die passages zijn eerder kort. Weinig ontzagwekkende uitzichten of hoge toppen zoals in de Alpen bijvoorbeeld, maar langs de andere kant hebben we toch genoten van knappe rotspartijen, eindeloze olijfboomgaarden en glooiende vergezichten.

De routes waren niet voorgereden, maar ik kan er niks op aanmerken. Hier en daar deden we ‘s een stukje twee keer, maar als dat een fijn bochtig baantje is, hoor je mij niet klagen. Meestal kreeg je een mooie mix van korter bochtenwerk en snelle kronkels.

Voor veel motards staat Spaans asfalt gelijk met een biljartbaan, maar dat was hier minder het geval. Perfecte baantjes wisselden af met redelijk ruwe ondergrond of kilometers pekstrookgeknutsel.

Het weer

Terwijl de thuisblijvers genoten van een zomers weekje, was het in Zuid-Spanje helaas nogal herfstig. Af en toe een streepje zon, maar vooral veel bewolking en eerder koele temperaturen. Anderhalve dag kon je niet anders dan in de regen gaan te rijden, en alsof dat nog niet genoeg was kregen we ook een enorme schep Saharazand voor en tussen de kiezen. Heel bijzonder hoe de lucht oranje kleurde, haast apocalyptisch. Memorabel om heel andere redenen: achteraf het zand van de motor poetsen (lees: hels karweitje).

Het hotel

We verbleven met ruim 60 Clubmotters in hotel Riu Costa Del Sol in Torremolinos, een groot all-incomplex met 500 kamers, 3 zwembaden, evenveel restaurants en om elke hoek een bar. Beetje te massatoeristisch naar mijn zin, maar we kwamen natuurlijk vooral om te rijden.

Het seizoen moest duidelijk nog beginnen: rondom het hotel was het doods en je moest al naar het centrum van Torremolinos (wandeling van een kwartiertje) om wat leven op straat tegen te komen.

Besluit

Een weekje gaan rijden in Zuid-Spanje? Als je dat op je eentje wil doen, verlies je al snel vier dagen door de 2000 km heen en terug af te malen. Clubmot heeft daarvoor een fijne oplossing door je motor op de truck te zetten. Daardoor kan je écht een weekje gaan rijden in Zuid-Spanje.

De Clubmot-aanpak is “doe uw ding” en dat werkt voor mij perfect. Je krijgt alle routes en kiest zelf welke route je wanneer rijdt en met wie. Wil je een dag wat later vertrekken of liever niksen? Niemand kraait ernaar. Zit je met vragen of een probleem? De twee Clubmot-reisleiders staan ter beschikking.

Ik hou alvast hun kalender voor volgend jaar in de gaten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.