Test: Quechua kampeermateriaal

Ik trok op allroadtrip naar de Alpen en kreeg van Decathlon een tent, een slaapzak en een slaapmatje mee om te testen. Mijn bevindingen.

quechua-forclaz-tent

Tent: Quechua Forclaz 2

De Quechua Forclaz 2 is een trekkerstent voor 2 personen. Met een gewicht van 3,5 kg en een klein volume (35 x 18 x 18 cm) is dit een interessante optie om mee te nemen op motorreis. Quechua heeft lichtere tweepersoonstrekkerstenten in het aanbod, maar die zijn duurder. De Forclaz 2 is met 69,99 euro de goedkoopste.

De tent heeft twee deuren en aan één zijde een opbergruimte. Nee, daar kan je je motor niet onder parkeren. De opbergruimte is zo’n 50 cm diep op het breedste punt, ik raakte er enkel mijn roltassen kwijt. Gestapeld. De twee zijkoffers mochten een weekje in open lucht overnachten.

In de tent zelf is er ook niet gigantisch veel ruimte. Dat verwacht je ook niet van een tweepersoonstent, maar toch: als je van plan bent om met twee een grote reis te maken met deze tent, hoop ik dat je mekaar heeeeeel graag ziet. De binnenruimte is op het breedste punt 123 cm (dus zo’n 60 cm per persoon), maar aan de voeten loopt het nauw toe. Check ook vooraf of je slaapmatjes erin passen als je met z’n tweetjes met deze tent eropuit gaat trekken.

Voor één persoon is deze tent geschikter. Je hebt dan naast je slaapmat nog ruimte om dingen op te bergen. Op een motorreis durft dat al ’s wat zijn. Met helm, laarzen, verse kleren en mijn toilettas lag de beschikbare ruimte al behoorlijk vol.

De binnentent van de Forclaz 2 is aan de buitentent bevestigd, wat het opzetten en afbreken van de tent vergemakkelijkt. Kan echt in een wip. Twee tentstokken, een paar haringen en je bent klaar. Bij het opbergen is het vooral een kunst om smal genoeg op te rollen zodat de tent terug in de tentzak kan (wat me trouwens iedere keer lukte).

De tent doorstond een natte nacht (wat wel mag voor een nieuwe tent). Als je erop let dat je het tentzeil langs alle kanten mooi aanspant, raakt de binnentent nergens de buitentent, zodat je geen last hebt van condens. Ook de grote stroken muggengaas in de twee deuren helpen de binnentent condensvrij te houden.

Samengevat ben ik dus best tevreden over deze tent. Een ruimtewonder is het niet, maar de Forclaz 2 is wel compact, licht en goedkoop. Niet onbelangrijk voor de motorreiziger. Voor één persoon volstaat de ruimte. Wie echter graag al z’n spullen in de tent opbergt, kan beter naar een groter model uitkijken. En voor 2 personen zou ik ‘m niet direct aanraden.

quechua-tent-test

Slaapzak: Quechua Forclaz 0° Ultralight

Ooit al ’s twee nachten moeten slapen in een slaapzak die niet warm genoeg bleek? Ik wel. Dikke ellende. Wil ik niet meer meemaken. Blij dus dat ik de Quechua Forclaz 0° Ultralight meekreeg. Een mummiemodel gevuld met dons, met een comforttemperatuur van 0°C, een limiettemperatuur van -5°C, een volume van 6,1 liter en een gewicht van 1200 gram.

Dit is de warmste én duurste slaapzak die Quechua in huis heeft (129,99 euro), dus dan verwacht je wel wat. Ik kan alvast zeggen dat ik het niet koud heb gehad. In tegendeel. Tijdens warme nachten (pakweg van 10°C) liet ik de rits gewoon open. En toen we een nacht in de chalet sliepen, lag de slaapzak gewoon boven op me. De koudste nacht in de Alpen moet zo’n 3°C geweest zijn. Helemaal dichtgeritst en heerlijk geslapen.

Minpuntje is de rits die niet helemaal tot beneden gaat. Stopt ongeveer ter hoogte van de knieën. Als je het warm hebt, is het vaak aangenaam om te slapen met de voeten buiten de slaapzak. Da’s met deze Forclaz moeilijk.

De slaapzak past in een kleine compressiezak. Tip: als je ‘m daar vlot in wil krijgen, pers je best eerst zoveel mogelijk lucht uit de slaapzak en prop je ‘m dan in de compressiezak.

Nog een tip? Probeer deze slaapzak zo weinig mogelijk te wassen. Bij de eerste wasbeurt verlies je al direct 3°C. Gebruik bijvoorbeeld een lakenzak.

Er is trouwens ook de Quechua Forclaz 0° Ultra. Zelfde temperaturen maar flink goedkoper. Maar ook 425 gram zwaarder en meer als dubbel zoveel volume. ’t Is maar wat je het belangrijkste vindt.

quechua-test-slaapzaak-slaapmat

Slaapmat: Quechua Arpenaz Air Pump 70

Ik wou liefst geen dun stuk mousse om op te slapen en bleef wijselijk weg van de echte trekkersslaapmatjes. De Quechua Arpenaz Air Pump 70 is een kleine beetje te luxueus om voor “trekkersmateriaal” door te gaan. Maar toch, goeie slaap boven alles!

In vergelijking met de echte trekkersmatjes heeft deze slaapmat een comfortabel formaat: 195 x 70 cm, da’s bijna zo goed als thuis. Het matje is ook vrij dik: 11 cm.

Je pompt ‘m op met de geïntegreerde pomp in zo’n minuutje of drie. Tip: blaas de matras niet keihard op (slaapt niet comfortabel), maar zoek naar “halfzacht opgeblazen”. Hiermee bedoel ik: als je er met je kont op gaat zitten, zou je er volledig tot op de grond moeten doorzitten, maar als je erop gaat liggen zou je de grond niet mogen raken. Zo lig je comfortabel, met de matras die de vorm van je lijf volgt. De ideale dikte vinden is even zoeken (de eerste nacht net te zacht opgeblazen, de tweede nacht net te hard), maar eens dat goed zit: echt wel een aangenaam matje.

De lucht kan ook vlot eruit en je kan ‘m – zelfs met de geïntegreerde pomp – best klein inpakken: 4 liter. En z’n gewicht is ook oké: 1,2 kg. Ik ben fan.

test-tent-quechua-forclaz

One thought on “Test: Quechua kampeermateriaal

  1. Pingback: Verslag: Ardennen Challenge 2017 | Jean Le Motard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.