Agressief filefilteren: dit wil ik nooit meer zien

Deze morgen in de file een motard bezig gezien die ik hoop nooit meer tegen te komen.

Filefilterende motards zijn er in allerhande soorten. Sommigen rijden stoïcijns door en steken nooit een bedankhandje op. Sommigen zwaaien meer dan dat ze hun stuur vasthouden. En sommigen worden boos als een auto de doorgang verspert. Wat zich meestal uit in een claxonstoot, een kwaad gebaar of even de knalpijp laten spreken.

Van dat laatste soort ben ik niet zo’n fan. Als iemand achter het stuur zijn krant zit te lezen of op z’n gsm bezig is, kan ik het motardgedrag nog begrijpen. Maar jaag je er automobilisten niet mee in het harnas? Ik hou het op positieve opvoeding: auto’s die voor me aan de kant gaan krijgen een bedankje.

filefilteren

Vandaag echter, du jamais vu. File op de E314 richting Heverlee. Een motard voor me die wel heel erg heetgebakerd was. Voortdurend gebaren naar auto’s dat ze plaats moesten maken. En toen, ineens, sloeg hij met z’n vuist op de flank van een auto die niet genoeg plaats ruimde. Gevolgd door een agressief “aan de kant!” gebaar. De automobilist gaf een geschrokken draai aan z’n stuur en claxonneerde daarna. Kwaad wellicht.

Even later hetzelfde tafereel. Een camionette die de doorgang nogal smal maakte. Baf baf, twee slagen met de vuist op de zijkant en woest teken doen. Ik schaamde me in zijn plaats. Hem voorbijsteken kon ik niet, daarvoor hield hij er het tempo teveel in.

Daarna reden we de E40 richting Brussel op en verscheen een andere motard in m’n spiegels. Ik liet ‘m voor, want achter de agressieveling rijden hoefde ik niet per se.

Ook mijn nieuwe voorrijder mocht de driftkop in actie zin. Nog twee keer bonkte hij met zijn vuist op auto’s. Ook de andere motard was er duidelijk niet mee opgezet, schuddend met zijn hoofd, en verontschuldigend gebarend naar auto’s die verwensingen en vuistslagen toegeslingerd kregen.

Op een gegeven moment hield de tweede motard in en maakte hij plaats zodat ik naast ‘m kon rijden. Ik kwam langszij en allebei maakten we tegelijk hetzelfde gebaar naar mekaar: die kerel daar is op z’n kop gevallen.

file-met-motor

Bij deze dus een warme oproep aan alle filefilterende motards. Laat alsjeblief dat agressieve gedrag achterwege. Je kweekt er alleen maar motorhaters mee. Hou het positief. Bedank automobilisten die voor je aan de kant gaan. Zo ziet de rest hoe het moet en doen ze misschien volgende keer hetzelfde. En zo blijft het voor iedereen – voor zover dat mogelijk is in de file – aangenaam.

(Foto’s: Ruben en Jean-Etienne)

One thought on “Agressief filefilteren: dit wil ik nooit meer zien

  1. Pingback: 2015 in cijfers | Jean Le Motard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.