Gevolgd: Endurofun Offroadcursus Type 1 Nederland

endurofun-offroad-cursus-nederland

Ik had de Type 1 Offroadcursus van Endurofun al gevolgd, vorig jaar. De Type 2 wil ik ook graag doen, maar de agenda wil niet meewerken. De Type 1 cursus wordt echter ook in Nederland gegeven. Daar is de ondergrond anders dan de Belgische editie: zanderig. Gezien mijn zandervaring nihil is, ik dus daarheen. Vorig weekend, in Eersel bij onze Noorderburen.

Deze keer niet Bart en Maya als instructeurs maar Gert. Die mocht vijf deelnemers intomen: 3x 1200 GS, 1x 650 GS en 1x Africa Twin.

Het theoretische deel liep gelijk met vorige keer. Houding, positie op de “weg”, koffiekoek erbij. Om 10u30 trokken we richting onverhard parkeerterrein voor wat opwarmoefeningen.

Gert ging er wat vlotter over dan Maya vorige keer, maar dit groepje leek er ook vlotter mee overweg te kunnen.

Next stop: een offroadoefenterreintje. Erg technisch. Met scherpe bochten, heuveltjes en balken. Moeilijk, maar Gert beloofde ons dat we aan het einde van de dag zouden terugkeren en dat we dan veel progressie zouden merken.

Na twee minuten nat in het zweet staan, zegt genoeg. Ondanks het geklungel wel leuk om te doen. De ondergrond was vrij hard, maar door de scherpe bochten en het beperkte zicht was het een goeie oefening op gas-rem-koppeling-beheersing en kijkrichting.

De rest van de dag rijgden we de onverharde stukken aan mekaar. Van tijd tot tijd een stop om een oefening uit te leggen, hoewel Gert het ook hier vrij beperkt hield. Dat bleek ook te kunnen, want de groep leek nergens veel moeite mee te hebben. Deze dag had dan ook veel meer weg van een allroadrit dan de vorige cursus. De omgeving was mooi, het weer goed, je hoort me niet klagen.

De zandondergrond was wel wennen. Raar om je stuur zo te voelen dansen. Maar gewoon een kwestie van het gas erop te houden en (zoals die dag wel 100 keer herhaald) ver te kijken. Ook het driften en slippen met voor- en achterwiel op zand is een hele andere ervaring.

Afsluiten deden we, zoals beloofd, op het oefenterreintje en het viel iedereen op hoeveel makkelijker het nu ging. Wat een groot verschil een beetje techniek bijschaven kan maken. Tijdens de nabespreking dan ook alleen maar positieve commentaar.

transalp-in-de-hollandse-bossen

Wat we opviel tijdens de dag, was dat deze groep een pak sneller was dan het groepje waarmee ik de Type 1 cursus in België deed. Het tempo lag een stuk hoger, de oefeningen hadden we snel onder de knie. Daardoor stonden we al tegen 14u45 aan de finish. Nakaarten tot 15u30. Vrij korte dag dus, maar ik wijt het in de eerste plaats aan deze groep der niet-treuzelaars.

En nu uitkijken om die Type 2 cursus te volgen. Hopelijk op een dag met een hoog vettigen drets-gehalte, want een droge ondergrond maakt het offroadrijden merkbaar makkelijker.

bmw-r-1200-gsa-offroad

Als afsluiter nog een foto van ondergetekende, door de Endurofun-lens. De rest van de fotoset kan je hier bekijken.

Jean Le Motard

3 thoughts on “Gevolgd: Endurofun Offroadcursus Type 1 Nederland

  1. Pingback: Endurofun Herfstrit 2015 | Jean Le Motard

  2. Pingback: 2015 in cijfers | Jean Le Motard

  3. Pingback: Gevolgd: Endurofun Offroadcursus Type 2 | Jean Le Motard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.