Test: Macna Dry cooling vest EVO

We mogen weer rijden! En het belooft een hete zomer te worden. Tijd dus om mijn Macna Dry cooling vest EVO van onder het stof te halen.

Die testte ik vorig jaar tijdens een vierdaagse trip in het Zwarte Woud, die ik samen met Jean en Tony reed. Die trip kondigde zich aan als een van m’n heetste ooit: tot 42 graden zou het worden. Dus haastte ik me last-minute naar RAD om er een Macna Dry cooling vest EVO aan te schaffen.

Gelukkig hingen er alle maten zodat ik kon passen. Ze raden aan je eigen T-shirtmaat te nemen, maar de M/L versie zat me te los om schouders en romp. De S/M maat paste mooi strak. Zoals het hoort voor de goede werking van de vest.

De vest komt in een mooie, stevige doos waarop de nodige info staat en waarin ook een gaaszakje zit. Hierin moet je de vest steken om ze in de wasmachine te wassen.

Het principe van de Dry cooling vest is dat door de warmte van omgeving en lichaam het water in de vest verdampt en zo het oppervlak van de vest afkoelt. De huid wordt daarmee op een droge manier gekoeld voordat je gaat zweten en klam wordt. Dit is dus geen cooling vest die je eerst nat maakt om ze daarna nat onder je motorkleding te dragen. Vandaar de naam: DRY cooling vest.

De Macna cooling vest vul je via de ziplock-opening op de rug met 600 ml kraantjeswater. Bij de vorige versie was dit nog via een vuldop op de borst en die zat volgens de gebruikers wel eens in de weg. Vandaar nu de EVO in de naam. De zip-opening voel je echt nooit zitten. In de opening zie je het sponzige, cel-achtige Inuteq materiaal zitten dat het water opneemt.

Na het vullen sluit je de ziplock en leg je de vest op een vlak oppervlak. Zo kan je het water verdelen over de gehele vest door er in alle richtingen over te wrijven, de vest te “masseren” en ze op te rollen en te kneden. Doe je die handelingen niet, dan verzamelt het water zich onderaan je rug en zal je geen verkoeling krijgen. Ook meer dan 600 ml vullen heeft geen zin want dan vormt zich onderaan de vest een zak water. Zelf getest! Nadat je het water verdeeld hebt in de vest, doe je de ziplock weer open om eventuele lucht eruit te duwen. Dit lijkt allemaal misschien een heel gedoe, maar het duurt minder dan een minuut.

Alles samen weegt de gevulde vest minder dan een kilo en dat voel je echt niet. Je doet ze aan over je onderlaag (t-shirt of technische basislaag). Over je cooling vest moet je motorkledij dragen die voldoende ventileert, anders werkt het verkoelende effect niet.

Zelf droeg ik er de Rev’it Dominator vest over, mijn go-to vest voor langere reizen, want door het gelamineerde Goretex Pro membraan is mijn vest volledig waterdicht terwijl hij toch goed blijft ademen. Voor zo’n stevige vest ventileert die Dominator ook heel goed en dat was belangrijk in dit geval.

Het verkoelende effect van de Macna Dry cooling vest EVO is er wel degelijk. Vanaf 27 graden vond ik het aangenamer mét vest dan zonder. De frisse omsluiting van mijn romp was een beetje een vreemde gewaarwording, maar toch werd het niet klam of plakkerig zoals wanneer je zweet. Het is vooral wanneer je de cooling vest eens niet aandoet dat je de warme, droge lucht voelt en dan ga je ook sneller zweten.

Macna claimt: “1 tot 3 dagen verkoeling met 600 ml water, tot 15°C lagere temperatuur”. Dat van die 1 tot 3 dagen kan ik beamen, afhankelijk van buitentemperatuur en gebruik. Hoewel ik de vest af en toe bijvulde met een beetje water omdat het niet altijd duidelijk is wanneer de vest leeg is. Die 15 graden lijkt me wat overdreven. Al voelde de vest koud aan wanneer ze bij een stop in de schaduw en in de wind lag. Veel kouder dan de rest van de kleding die op dezelfde plek lag.

Besluit

Ik ben erg tevreden over de Macna Dry cooling vest EVO. Ze zorgt duidelijk voor verkoeling en het gebruik is makkelijk. Je moet wel goed ventilerende motorkledij erover dragen, en ze wordt pas interessant als het écht warm is.

De pro’s uit de MotoGP denken er ook zo over: zo kon je vorig jaar tijdens de GP in Sepang – berucht om z’n tropische temperaturen – zien hoe Quartararo en Rins een coolvest droegen op de startgrid.

Voor een lange trip met kans op hoge temperaturen zou ik deze vest zeker aanbevelen. Rij je echter maar een paar dagen per jaar bij meer dan 30 graden, of rij je nooit met een doorwaaivest, dan is de prijs van 149,95 euro aan de hoge kant. Concurrerende droge koelvesten die volgens hetzelfde principe werken kosten overigens evenveel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.