Uitgeprobeerd: Shoei Personal Fitting

Ik heb een Shoei hoofd. Andere helmen passen me zelden. Ik heb twee Shoeis: voor sportieve ritten een NXR, toeren doe ik met een Neotec. Die laatste kocht ik enkele jaren geleden, maar te groot. Hoewel hij erg comfortabel zit, beweegt hij te veel heen, weer, op en neer op mijn hoofd.

Twee jaar geleden stak ik dikkere wangkussens. Dat hielp een beetje maar ideaal was het nog niet. Ik begon dan ook te overwegen om mijn goeie ouwe Neotec te vervangen door diens opvolger, de Neotec II.

Tot ik bij Motorkledingcenter in Zemst de aankondiging voor een Shoei Personal Fitting zag. Hierbij wordt je Shoei helm op maat aangepast. De oplossing om mijn Neotec beter te laten passen?

Ik mailde voor een afspraak en voor ik het weet zit ik op de stoel bij Kelvin. Jawel, dé Kelvin van Motorkledingcenter. Die van de filmpjes dus. Als gecertificeerde Shoei specialist mag hij Shoei helmen op jouw maat aanpassen.

Dat aanpassen begint met het opmeten van je hoofd. Met een speciaal soort schuifmaat worden lengte, breedte en hoogte gemeten, samen met de omtrek. Deze maten steekt Kelvin in een programmaatje op zijn tablet. Ook de maat van de dikkere wangkussens in mijn helm kan hij ingeven, het programma houdt hier rekening mee. Hieruit komt dan het advies: de juiste maat van de helm en de aanpassingen die moeten gebeuren om de helm perfect op de vorm van je hoofd te laten aansluiten.

Het advies voor de maat van mijn helm is een L, terwijl mijn Neotec een XL is. Te groot dus, maar dat wist ik al. Geen probleem, volgens Kelvin kunnen helmen tot 1 maat te groot aangepast worden.

Dan gaat Kelvin aan de slag. Hij steekt verschillende paddings los in mijn helm, onder de binnenvoering, waarna ik hem telkens opzet. Hij neemt de helm stevig vast terwijl ik mijn hoofd van links naar rechts en van boven naar onder beweeg. Ondertussen stelt hij vragen over hoe de helm voor mij aanvoelt. Hieruit leidt hij af welke paddings aangepast moeten worden. Wanneer ik voor de tiende keer mijn helm opzet merk ik het verschil van de minieme aanpassingen haast niet meer.

Als we allebei tevreden zijn haalt Kelvin de losse paddings eruit. Hij geeft me mijn helm terug om hem nog eens aan te doen zoals hij was voor de fitting. Dan voel ik pas hoe los de helm zat, wat een verschil!

Vervolgens plakt Kelvin alle paddings nauwkeurig op de binnenvoering van de helm. Eenmaal afgewerkt ziet het er heel netjes uit en zie je niet dat de binnenvoering werd aangepast. De paddings kunnen later ook weer verwijderd worden, al zou ik niet weten waarom je dat zou willen.

Om af te sluiten doe ik mijn NXR aan, die ik wel in maat L kocht. Na een snelle check bevestigt Kelvin dat dat inderdaad de goede maat is voor mij.

Alles samen duurde de fitting zo’n 40 minuten en ik kreeg een e-mail met daarin alle aanpassingen samengevat.

Mijn Neotec zit nu duidelijk een pak hoger op mijn hoofd en past rondom goed aan. Tijdens de vele kilometers die ik er sindsdien mee reed valt op hoeveel stiller mijn helm is. Hij zit erg strak rond mijn hoofd (zoals het hoort!) en heel soms vind ik hem iets te strak. Maar ik krijg er geen hoofdpijn van en dus is het goed. Ook de ventilatie werkt zoals voordien en de aangepaste binnenvoering kan je nog steeds wassen.

Uiteraard moet je je helm tijdig vervangen door een nieuwe, maar de mijne is nog niet oud en voor 60 euro voelt hij als nieuw aan en de pasvorm is als gegoten.

De Shoei Personal Fitting kan op iedere recente Shoei helm uitgevoerd worden. Mocht je zelf interesse hebben in zo’n fitting, boek dan een afspraak bij je erkende dealer. Bij Motorkledingcenter in Zemst kan dat op 27 juni.

One thought on “Uitgeprobeerd: Shoei Personal Fitting

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.