Wheelies voor dummies

Vraag eender welke motorrijder wat de coolste motortruc is die je kan doen en de kans is groot dat je “een wheelie!” als antwoord krijgt. Naast de show stelen kan een beheerste wheelie ook nuttig zijn om te weten hoe te reageren als je voorwiel los komt bij hard accelereren of om bijvoorbeeld een obstakel te overwinnen tijdens een endurorit.

Ik wil al lang kunnen wheeliën en dus ging ik op wheelietraining bij de Stunt and WheelieSchool van Jeremy Vonk.

De Stunt and WheelieSchool werd pas vorige zomer opgericht en was van meet af aan een groot succes. Reden hiervoor is dat ze een volledig pakket aanbiedt dat nergens anders te vinden is: een gerespecteerde naam in de stuntwereld als lesgever, huurmotoren zodat je je eigen motor niet hoeft te misbruiken én het gebruik van een “Wheelie Safety Device” waardoor je niet op je gezicht of achterste valt mocht het misgaan.

Bij aankomst staan twee KTM 390 Dukes netjes naast elkaar te wachten op het vliegveld van Enschede. Het meest valt dat Safety Device op: een soort frame op drie wieltjes dat achter de motor gemonteerd is. Dat zorgt ervoor dat de motor niet zijdelings kan vallen en dat je de motor bij een wheelie ook niet achterover kan trekken. Wel zo veilig.

Eerst wordt de juiste zithouding uitgelegd: beetje naar achter zitten, twee vingers op de koppeling, vingertje gestrekt op de voorrem, knieën stevig tegen de tank klemmen, enkels tegen de motor drukken en vooral je voet altijd op de achterrem houden. Dit wordt er gedurende de gehele dag ingedrild. Nu nog leren hoe je de tractiecontrole afzet en dan beginnen we meteen aan de eerste oefeningen.

Wybe, collega-instructeur van Jeremy, doet ze voor. Op twee wielen rechtdoor rijden, goed gas geven en dan vertragen door enkel de achterrem te gebruiken zonder het achterwiel te blokkeren. Klinkt poepsimpel maar door dat veiligheidsframe stuurt de motor niet als een motor. Sturen doe je zoals op een quad en dat is voor de ene al wat lastiger dan de andere.

De volgende oefening is opnieuw gas geven tot ongeveer 7000 toeren en dan zonder gas te minderen het toerental naar onder “drukken” met de achterrem. Kwestie van constant gas te geven en voeling te krijgen met die achterrem.

En dan is het plots zover: we gaan wheeliën! Jeremy en Wybe zetten eerst iedereen op het achterste wiel waarbij de motor op het frame rust. Dit is steiler dan verwacht! Knieën goed klemmen zodat je niet naar achter schuift, de armen ontspannen en redelijk gestrekt houden.

Daarna moeten we het zelf doen. Vanuit stilstand gas geven en de koppeling los laten schieten. Een eerste keer slaat de motor nog af maar de tweede keer sta ik plots verticaal. Ik schrik waardoor ik de gas volledig dichtdraai en hard op de achterrem trap. Hierdoor valt de motor met een klap naar beneden en knal ik onzacht met de familiejuwelen tegen de tank. “Knieën klemmen, weet je nog?” lacht Wybe fijntjes.

De rest van de dag oefenen we op de wheelies waarbij Jeremy en Wybe constant bijsturen en tips geven. Allebei hebben ze hun eigen stijl. Wybe is de kalmte zelve en strooit met aanmoedigingen terwijl Jeremy uitbundiger is en sappige vergelijkingen gebruikt om je toch maar duidelijk te maken hoe het moet. Ze vullen elkaar perfect aan.

Zelf heb ik moeite om tijdens de wheelie een constante gas te blijven geven en Jeremy neemt me even mee als duo om het voor te doen. Onvoorstelbaar hoe vloeiend alles gaat en hoe weinig hij met de gas speelt. Wanneer mijn laatste wheelie redelijk gecontroleerd over de volledige lengte van het oefenterrein gaat besluit ik dat het mooi geweest is.

Als afsluiter toont Jeremy op zijn KTM 1290 Super Duke R nog even hoe het moet. Eerst doet hij een paar trage wheelies waarna de snelheid en moeilijkheidsgraad de hoogte ingaan. De powerslides zijn geweldig om zien maar het meest indrukwekkend zijn toch zijn stoppies.

Wie, wat, waar?

De Stunt and WheelieSchool geeft les op het vliegveld van Enschede. Groepjes van maximum vier personen kunnen er op woensdag of zaterdag vier uren les volgen op twee motoren. Je wisselt dus steeds af. Ondanks een stevig prijskaartje (wij betaalden 250 euro per persoon, maar ondertussen is dat 275 euro geworden) had ik in geen tijd drie andere wheelie wannabees gevonden die meegingen.

Jeremy Vonk is officieel KTM stuntrijder en een vrolijke kerel. Vanaf ontvangst tot de laatste wheelie tovert hij door zijn grappen en grollen een glimlach op je gezicht. Wybe lijkt de coolness zelve te zijn maar staat iedere keer dat iets lukt enthousiast te zwaaien en te juichen. ‘t Is een vrolijke bende die je een prachtige dag bezorgt.

Foto’s en video: Kenny van Houttave.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.