Op enduro-initiatie met Stefenduro

Hoe krijg ik mijn circuitkameraden zo ver om offroad te gaan? Ik zat er al een hele tijd op te broeden. Een allroadcursus voor beginners? Die mannen hebben alleen racemotoren, geen allroads. Huren zou kunnen, maar schrikt het vooruitzicht van zo’n zware machine in de modder niet teveel af?

De andere optie: een enduro-initiatie met huurmotoren. Waarschijnlijk iets toegankelijker dan een allroaddoop. Hop, circuitkameraden warm gemaakt en een enduro-initiatie bij Stefenduro geboekt. Volledige dag met begeleiding, inclusief lunch en huurmotor voor 200 euro.

Oorspronkelijk gingen vijf man mee, uiteindelijk verschenen we met drie aan de start. Jeng met 0 km offroadervaring, Dave met iets meer (hij ging met z’n KTM 950 Adventure al een enkele keer offroad, op straatbanden nota bene!) en ikzelf met toch al wat onverharde ervaring, al is het dan op allroads.

Vertrek bij Endurorent in Tienen rond 9 uur. Papieren in orde brengen, nog een snelle kop koffie binnenkappen en wij weg. Dave en ik op KTM’s 350 EXC-F, Jeng op een KTM 500 EXC-F, Kevin – onze gids voor vandaag – met z’n KTM 990 Adventure (jup, een zware allroad “want supertechnisch gaat het vandaag toch niet worden”).

Na een paar kilometers asfalt bereiken we de eerste veldweg. Kevin houdt halt voor een kort woordje uitleg. Hoe sta je op een enduro? Hoe beweeg je erop? Waar op een onverhard pad rijd je precies? Hoe zit het met kijk- en remtechniek? Typische dingen die ook bij allroadcursussen aangehaald worden. Maar voor de twee groentjes van de groep natuurlijk ongeziene materie.

We rijden richting Jodoigne. Veldwegen en asfaltbaantjes wisselen mekaar af. De onverharde paden liggen er droog bij, op hier en daar een plas water en een streep modder na. Daardoor ligt de moeilijkheidsgraad laag, maar voor beginners zeker hoog genoeg. Rustig wennen aan het offroadrijden, voelen hoe de motor reageert op de ondergrond, ervaren hoe die noppenbanden massa’s grip bieden waar straatbanden je in de steek zouden laten. En het tempo dat Kevin aangeeft zit precies goed. Niet te snel, maar ook niet te traag.

We lassen af en toe een stop in om even op adem te komen en hier en daar wat aandachtspunten boven te halen. Telkens vallen de blije gezichten en enthousiaste reacties op. Zelfs al had niet iedereen de meest geschikte kledij voorzien.

Rond 13 uur, met 80 km op de teller, zijn we terug in Tienen. De frietchinees sust onze knorrende magen.

Daarna leidt Kevin ons naar een endurospeeltuintje. Een soort groeve met een paar leuke klimmetjes, ideaal voor iets technischere uitdagingen. Kevin demonstreert eerst op z’n 990 Adventure, wij herhalen. Een steile klim en een zachte afdaling, dan komt de steile afdaling erbij. Daarna zo traag mogelijk de helling afrijden, en een andere oefening waarbij we aan de voet van de helling vanuit stilstand vertrekken. Kevin stuurt onze techniek bij waar nodig. De twee offroaddebutanten moeten af en toe duidelijk hun grenzen verleggen en soms is die grens echt wel op de limiet. Geen ramp, alles mag, niks moet.

Terwijl de zweetdruppels opparelen, verdwijnen de laatste druppels uit de tank van Jeng z’n KTM. We hebben de groeve nog maar net verlaten of Kevin mag takeldienst spelen.

Na de tankbeurt vervolgen we onze rit en belanden we na een uitdagende strook modder opnieuw bij een technisch speeltuintje. Maar het vet blijkt al snel van de soep en Kevin besluit wijselijk dat het tijd is om te finishen.

Tegen 17 uur eindigen we, na een rit van 140 kilometer. Enorm veel fun gehad deze dag. Voor de beginners lijkt deze enduro-initiatie van Stefenduro me een mooie kennismaking met endurorijden. Laagdrempelig, niet te technisch, maar hier en daar net spannend genoeg.

Motards met al wat offroadervaring (zoals mezelf) worden pas écht uitgedaagd bij de moeilijkste oefeningen. Voor hen raad ik een technischere opleiding aan (waarvoor je ook bij Stefenduro terecht kan).

Maar het was sowieso plezant om tijdens deze zonnige dag met een paar – zich duidelijk amuserende – kameraden op pad te zijn. Dave sms’te me de volgende dag “heb honger naar meer!”. Couldn’t agree more.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.