Kort getest: BMW C evolution

Dat ze bij BMW inspelen op de hedendaagse mobiliteitsnoden, dat mag duidelijk zijn. Vorig jaar werd de BMW i3 gelanceerd, een 100% elektrische stadswagen. Dit jaar brengen ze met de BMW C evolution een elektrische maxiscooter uit.

bmw-c-evolution

Wie al eens in een grote stad als Brussel komt, heeft waarschijnlijk gemerkt dat scooters en maxiscooters in zijn. Maxiscooters lijken vooral in trek bij woonwerkrijders die in of net buiten de stad wonen. Vlot door het verkeer, relaxed rijden en toch flink wat power tussen de benen. Slimme zet dus van BMW om net voor die doelgroep een groen alternatief te ontwikkelen.

Gisteren was ik in de BMW Brand Store in Brussel, om daar zelf de BMW C evolution aan de tand te voelen. Rit richting Vilvoorde en dan terug hartje Brussel in. Eerste keer op een scooter én eerste keer elektrisch, wat zou dat geven?

De looks

De C evolution ziet eruit zoals je van een maxiscooter verwacht, maar wel met een knipoog naar z’n elektrische karakter: led-lichten in de achteruitkijkspiegels en tussen de koplampen, de kleurcombinatie felgroen-wit. De looks van maxiscooters zullen me niet gauw warm maken, maar dat deze BMW proper is afgewerkt is het minste wat je kan zeggen.

Start your engines!

Sleutel omdraaien, op de startknop drukken en … niks. Absolute stilte. Op het digitale dashboard staat wel “ready”. Vreemde ervaring. Een kleine draai aan het gashendel en de C evolution zet zich in beweging. Geruisloos. Dit is wennen.

Ook wennen (tenminste, voor wie nooit met scooters heeft gereden) is dat je niet moet schakelen. De linkerhendel is een rem. Wat er voor zorgde dat ik na de eerste meters in de denkbeeldige eerste versnelling wou ontkoppelen om naar tweede te schakelen. Waardoor ik remde en direct stilstond.

bmw-maxiscooter-elektrisch

Hoe rijdt dat?

Het went gelukkig allemaal heel snel. De BMW C evolution rijdt erg soepel en – typisch voor elektrisch aangedreven voertuigen – het volledige koppel (72 Nm in dit geval) staat vanaf de eerste centimeter voor je klaar. Van 0 naar 50 km/u schiet je in 2,7 seconden. Genoeg om iedereen achter je te laten aan de verkeerslichten. Optrekken heeft wat van een ritje in een rollercoaster. Gegarandeerd een brede smile op je smoel.

De C evolution voelt stabiel en erg wendbaar aan. Ook als het traag gaat, ondanks z’n gewicht van 265 kg (hallo batterijen!). Die batterijen zitten laag in het frame verstopt. Een laag zwaartepunt dus, wat bij het surplacen mooi meegenomen is en vertrouwen geeft tijdens het bochtenwerk.

Je merkt ook snel dat je met de C evolution kan rijden zonder te remmen. Wanneer je het gashendel loslaat, remt hij meer af dan een gewone motor- of bromfiets. De remenergie die vrijkomt wordt terug opgeslagen, dus remmen is energie winnen, en dus langer rijden. Vergelijk het met een dynamo die plots op je band wordt geplaatst en zo de batterij oplaadt.

Na een tijdje begin je anders te rijden dan met een gewone brom- of motorfiets. In plaats van te remmen begin je te spelen met het lossen van het gashendel. Nieuwe ervaring!

Je hebt de keuze uit 4 rijmodi, die elk een andere invloed hebben op de energierecuperatie bij het afremmen en het acceleratievermogen. In Sail rem je bijvoorbeeld niet af als je het gashendel lost, bij Dynamic net veel. Kies je voor Eco Pro dan voel je dat de acceleraties minder vinnig worden. In deze rijmodus is je maximumsnelheid ook beperkt tot 90 km/u, terwijl dat bij de andere rijmodi 120 is.

Sssssst!

Motorrijders genieten van de diepe grom die hun tweewieler produceert. Niets van dat bij de BMW C evolution, deze rakker zwijgt in alle talen. Maar je krijgt iets anders in ruil. Met open vizier laat je de geluiden van de omgeving binnen. Anders, maar ook leuk. Plots hoor je de stad.

Hoe ver raak ik ermee?

Met een volle batterij doe je in theorie 100 km. Rijd je alleen autostrade, dan ga je zover niet raken. Maar daar is deze BMW C evolution ook niet voor bedoeld. Na onze stadsrit merkte ik dat de tellers op mijn exemplaar aangaven dat ik nog 66 km kon rijden, terwijl de batterij 67 km eerder was opgeladen. Dan kom je al een eind boven de 100 km uit. Maar het hangt dus af van je parcours. Een lege batterij volladen kost 4  à 5 uur, wat gewoon via het stopcontact kan.

bmw-c-evolution-elektrische-scooter

Wat moet dat kosten?

Een BMW C evolution kost 15.500 euro. En BMW zou BMW niet zijn zonder optielijst, hoewel die in dit geval erg kort is: comfortzadel (110 euro), verwarmde handgrepen (215 euro) en alarm (230 euro).

Een koopje is het dus niet. Langs de andere kant hoef je niet meer langs de pomp en tank je de batterij vol voor zo’n 2 à 3 euro. Ik doe met mijn 650 GS 300 km met een volle tank aan (tegenwoordig) zo’n 16 à 18 euro. Dat maakt elektriciteit tanken met de C evolution dus erg voordelig. Daarbij komt nog dat het onderhoud van een elektrische motor goedkoper is dan eentje met een benzinemotor.

Is het iets voor jou?

De BMW C evolution is niet voor iedereen. Ten eerste zul je een flink spaarvarkentje moeten slachten, maar je moet ook het type rijder zijn voor zo’n maxiscooter. Wie elke dag Gent – Brussel doet, blijft beter bij z’n benzinebuffel. Wie vooral lokaal rijdt, heeft aan deze groene jongen een erg plezant rijdende en bijzonder vinnige tweewieler.

Oh ja, ook goed om te weten: de C Evolution wordt wettelijk als een 125 cc motorfiets gezien. Denk dus aan rijbewijs en correcte outfit.

Pluspunten

+ Nieuwe, stille, groene rijervaring
+ Lage gebruikskost
+ Koppel!

Minpunten

– Fikse aankoopprijs
– Eigenlijk alleen voor lokale ritten

bmw-c-evolution-testrit-brussel

Filmpje van de rit hieronder (montage door Koen).
Lees ook de artikels van medekorteduurtesters Koen, Kristof, Gudrun en Bert.

2 thoughts on “Kort getest: BMW C evolution

  1. Pingback: Rij-indruk: BMW C Evolution elektrische motorscooter - Lookit.be

  2. Pingback: 2014 in cijfers | Jean Le Motard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.