Op offroadtraining met BMW en Grondpadman

Allroadmotoren zijn alomtegenwoordig, maar offroad gaan ze lang niet allemaal (en misschien gelukkig maar). De constructeurs van hun kant willen natuurlijk maar wat graag dat allroadrijders ook het offroadaspect van hun motor verkennen (“ongelofelijk wat mijn motor allemaal kan!”). Dus zie je meer en meer importeurs die gaan samenwerken met lokale offroadspecialisten.

BMW Belux heeft in België sinds dit jaar twee partners: Grondpadman (met oefenterrein in Ingelmunster) en Backtrail (met oefenterrein in Geraardsbergen). Toen BMW me uitnodigde op een kennismakingsdag om hun offroadtrainingsfaciliteiten én de offroadkwaliteiten van hun motoren te ontdekken stond ik direct te springen. Want offroad met zo’n dikke GS, da’s niet iets dat ik elke dag mag doen.

Ik koos voor Grondpadman, gezien ik Backtrail al kende (en goedkeurde, na vorig jaar een doorgedreven training in de Ardennen gevolgd te hebben, toen nog onder de naam BMW GS Riding Academy). Je herkent me op de foto’s trouwens aan de groene jas en witte helm.

Grondpadman, da’s Piet Lievens (die al heel wat jaartjes een BMW Certified Offroad Instructor badge op z’n jas mag hangen), instructeur Bart en vrouwusje-van-alles Annelise. Op hun terrein, Enduropark Mandes in Ingelmunster, geven ze zowel een basis offroadtraining, een doorgedreven offroadtraining én een training voor enkel vrouwen. Je mag met je eigen GS deelnemen, maar je kan ook een GS huren (van 310 tot 1250). Met een ander merk ben je niet welkom op de trainingen. Officiële BMW partner, weet je wel.

De oefeningen

Onze dag was geen gewone cursusdag, maar bood een staalkaart van wat de diverse cursussen en het terrein voor je in petto hebben. De voormiddag stond in het teken van de basistraining, in de namiddag ging de moeilijkheidsgraad omhoog.

Grondpadman heeft met de basisoefeningen die je voorgeschoteld krijgt geen totaal nieuwe concepten uitgeknobbeld. En da’s logisch. Bij alle basiscursussen zie je offroadvariaties op de rijexamenoefeningen terugkomen, en hier dus ook. Slalommen, achtjes draaien, noodstop … The basics, maar omdat je ze op asfalt onder de knie hebt, ben je ze nog niet meester op onverhard. Zitten de basics snor? Dan is het tijd om het terrein verder te verkennen.

Het terrein

Enduropark Mandes biedt keuze in overvloed om elke oefening makkelijker of moeilijker te maken. Het ruime offroadgedeelte is één grote speeltuin. Je vindt er vanalles: simpele aarde ondergrond, zanderige bodem, hoog gras met single tracks erdoor, kleine heuveltjes, steile beklimmingen, trappen in allerlei soorten en maten, een diepe geul, een wip, een lage en een hogere evenwichtsbalk, een boomstammen- en een autobandenpassage, noem maar op. Ook voor de gevorderde offroadrijders zijn er dus mogelijkheden genoeg om de techniek aan te scherpen.

Grondpadman heeft naast het offroadterrein ook een flinke lap asfalt ter beschikking die ze kunnen gebruiken voor de opwarming en de eerste oefeningen. Blijkt de kunde van de groep stevig genoeg, dan kan dat uiteraard ook direct offroad.

De instructeurs

Qua uitleg en feedback zit het bij Grondpadman zeer snor. Oefeningen worden kort maar duidelijk toegelicht en er is genoeg persoonlijke feedback met opvallend veel aandacht voor het correct toepassen van technieken. Alles moet écht juist zitten, tot in het kleinste detail. En als een oefening je te makkelijk afgaat, krijg je van Piet of Bart instructies zodat het toch uitdagend voor je wordt. “Doe die slalom de volgende keer ‘s zo langzaam mogelijk” of “Draai die achtjes nu maar ‘s wat kleiner”. Zo wordt mooi ingespeeld op het niveau van elke deelnemer apart.

De motoren

Ik startte de dag op een BMW R 1250 GS, stapte daarna over op een 850 GS Adventure om af te sluiten op een G 310 GS. Tegelijk met de cilinderinhoud werden ook de weersomstandigheden steeds minder.

De 1250 GS verbaasde opnieuw. Het blijft verbluffend hoe stabiel, uitgebalanceerd en makkelijk dit toch wel zware geval te hanteren valt op onverhard. Het lage zwaartepunt van de dikke boxer heeft daar veel mee te maken, maar de perfecte doseerbaarheid en goeie ergonomie helpen ook.

De 850 GS Adventure (met volle tank) voelde na de 1250 GS erg topzwaar aan, vooral tijdens tragere manoeuvres. Ondanks een kilo of 30 minder vond ik de 850 daarom toch minder handzaam dan de 1250.

In de namiddag vluchtte een heerlijk voorjaarszonnetje weg voor een paar fikse regenbuien en lag het terrein er op sommige plaatsen erg glibberig bij. De G 310 GS stond op baanbanden en ik voelde dan ook geregeld de achterkant wegglijden. Ondanks dat reed hij door het beperkte gewicht en compacte formaat het meest speels en het meest vergevingsgezind van de drie. Een paar risers zou echter wel tof zijn, ik stond nogal voorover gebogen wat niet de meest comfortabele stapositie op de motor is. En een allroadband kan ook nooit kwaad voor zo’n trainingen.

Welke motor je moet kiezen voor jouw training? Persoonlijk zou ik voor de 1250 GS gaan, zonder één seconde te twijfelen.

De concurrentie

De twee BMW offroadpartners (Grondpadman en Backtrail) zijn beide zeer aanbevelenswaardige adressen. De basistraining wordt steeds op eigen terrein gegeven, zodat je heel intens aan je techniek kan werken. Combineer dat met uitstekende begeleiding en je gaat er in een dag zeker op vooruit.

Maar ze zijn niet de enige met deze formule. Triumph Benelux startte vorig jaar haar Triumph Adventure Experience en biedt net hetzelfde aan. Ook hier volg je les op een afgesloten terrein (in Zolder en Loon op Zand) en ik kan – na mijn ervaring bij Motokhana – de instructeurs alleen maar prijzen.

KTM België geeft sinds dit jaar trainingen in samenwerking met Training & Touring (het vroegere Centrum Voor Motorbeheersing). En Ducati organiseert al een paar jaar trainingen in Italië, wat niet bij de deur is, maar begin mei zakte hun team bijvoorbeeld af naar Nederland om daar een paar opleidingen te geven. Keuze genoeg dus om je ‘s goed moe te maken.

Veel zal daarom afhangen van de motor waarmee je rijdt (of wil rijden) en hoe ver je wil rijden voor je training.

Vergeet je voucher niet

Tegenwoordig krijg je bij aankoop van eender welk BMW GS model een voucher cadeau voor een offroadtraining. Fijn initiatief van BMW! De basistrainingen zijn laagdrempelig genoeg voor elk type rijder, dus: doen!

Zin in bewegende beelden? Een Franstalige collega maakte dit filmpje.

Fotografie © janmarchand.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.