Gevolgd: Endurofun Triocursus

Update: Endurofun heeft deze cursus intussen omgevormd. Meer info hier.

Na de Mechaniekcursus vorige maand, ging ik zaterdag de Endurofun Triocursus volgen. Ter voorbereiding op de Alpenreis in september. De naam verraadt het al, deze cursus wordt opgedeeld in drie delen. Dus een paar uurtjes – zoals de Mechaniekcursus – volstaan niet. Deze keer vullen Bart en Maja een hele dag.

endurofun-triocursus

Deel 1: Travel

Eerste halte: Kariboe in Hasselt, rond een uur of 10. Met een dertigtal zijn we. Allemaal met plannen om dit jaar op offroadreis te vertrekken. We krijgen een bundeltje toegestopt met een uit de kluiten gewassen checklist. Wat heb je allemaal nodig om te gaan reizen? Vooral toegespits op het kampeergedeelte van de reis. Handig onderverdeeld in rubriekjes als Koken, Slapen en Veiligheid.

Bart overloopt de lijst en vertelt waarom zo’n compleet onhippe afritsbare broek deze keer wel dik oké is, waarop je moet letten bij het kiezen van een tent, of waarom je misschien toch moet overwegen om je benen te scheren. Hij noemt plus- en minpunten van producten op, toont alternatieven en maakt duidelijk waarom het voor de ene reis verstandiger is om bijvoorbeeld de duurdere en kwaliteitsvollere optie te kiezen terwijl het voor de andere reis budgetvriendelijker en middelmatiger mag.

Daarna krijgen we een half uur om door de winkel te lopen, rond te neuzen, ervaringen met andere reizigers uit te wisselen en (als je dat wil) te kopen. Al voelt dat laatste zeker niet als een verplichting aan, maar maakt de extra korting het wel interessant.

Rond 1 uur vertrekken we richting Tielt-Winge voor deel 2.

endurofun-trio-cursus

Deel 2: Kleding en motorgear

Bij Motocare worden de hongerige magen gestild en begint het onderdeel “Wat trek je aan op je motor en welke extra motorgear heb je nodig”. Ook weer aan de hand van een checklist. Gaande van beschermende kledij en helmen tot roltassen en reparatiesets.

Hetzelfde verhaal als in de voormiddag: diverse opties komen aan bod, voor- en nadelen worden uit de doeken gedaan. Gezien de meerderheid in motoruitrusting aanwezig is, kan soms een vergelijking gemaakt worden. Kies je voor een crosslaars of heb je aan een touringgerichte adventureboot genoeg? Kies je voor snelbinders of spanriemen of nog iets anders? Interessant om de voors en tegens van verschillende gebruikers te horen.

En Bart smeert er wat smakelijke verhalen tussendoor. Die soms extra grappig worden omdat een hoofdrolspeler zich tussen de gegadigden bevindt. De sfeer is dan ook heel gemoedelijk, er worden hier en daar wat steken uitgedeeld, en van haantjesgedrag is absoluut geen sprake. Wat zeker voor iemand die de eerste keer dergelijke reis gaat maken geruststellend werkt. Van prestatiegerichte drukdoenerij en ik-moet-de-snelste-zijn niets te merken.

Deel 2 wordt net als deels 1 afgesloten met een half uurtje “betasten maar jongens”, waarna wie wil ook materiaal kan bestellen.

motor-reis-bepakken

Deel 3: Adventure

Voor het slotdeel verzamelt de hele bende rond Barts motor. Voor de nodige uitleg over hoe je je motor bepakt, waar je wat opbergt, waar je op moet letten bij de gewichtsverdeling, enzovoort. Deze keer ook een soort checklist, maar dan aan de hand van een overzichtelijk en praktisch schema.

hoe-motor-bepakken-voor-reis

Of ik iets aan deze opleiding gehad heb? Geen klein beetje. Naar huis gereden met een uitgebreide lijst van alles wat ik nodig heb om naar de Alpen te vertrekken, een duidelijk idee van wat ik zeker niet nodig heb, en ook voldoende info om het materiaal te kunnen kiezen dat volstaat voor deze reis.

Dat deze cursus verplicht is voor iedereen die met Endurofun mee op reis wil, lijkt me volkomen logisch. Een schat aan informatie die je echt wel nodig hebt om goed voorbereid aan een offroadreis te beginnen. Zeker een dikke aanrader voor elke beginnende motorreiziger, of die nu met Endurofun zal meereizen of niet.

Het was ook leuk om met Jan, Gert en Tony al een paar mannen te ontmoeten die in september mee Alpenwaarts trekken.

En dan nu, aan de slag met die lijst. Kijken wat ik heb liggen, wat ik kan lenen van vrienden en familie, en wat ik nog moet kopen. Het voorbereidende werk kan beginnen!

 

5 thoughts on “Gevolgd: Endurofun Triocursus

  1. Leerrijk, gemoedelijk, soms ook gewoon heel erg grappig en super tof om al een deel van de medereizigers naar de Alpen te ontmoeten. Waaronder dus Jean :). Nu nog een half jaartje wachten…

  2. Pingback: Gevolgd: mechaniekcursus van Endurofun | Jean Le Motard

  3. Pingback: Ik ga op allroadreis en ik neem mee … | Jean Le Motard

  4. Pingback: Verslag: Endurofun Adventuretrip Alpen 2016 (deel 1) | Jean Le Motard

  5. Pingback: 2016 in cijfers | Jean Le Motard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.