Opnieuw het circuit op: High Velocity cursus van Clubmot

Na de eerste keer circuit was het snel beslist dat er een vervolg zou komen. We hadden ons flink geamuseerd en veel bijgeleerd, dus afgelopen maandag stonden we opnieuw in Mettet. Bert met z’n intussen herstelde Buell Lightning XB12s en ik met een Triumph Speed Triple R (waarover hier meer). Jan was er deze keer niet bij wegens geen circuitwaardige vervanging gevonden voor z’n ouwe RT.

Na de Road Control cursus kan je bij Clubmot de High Velocity opleiding volgen. De logische volgende stap. De techniek van de vorige keer wordt hier verder bijgeschaafd op hogere snelheden.

Qua dagverloop ziet deze cursus er gelijkaardig uit: 6 keer 20 minuten op het circuit met iedere keer een uurtje tussen. In de voormiddag kregen we telkens een stuk theorie voor we het circuit op mochten. Welke lijn rij je, waar geef je de stuurimpuls, op welk moment begin je gas te geven in een bocht, hoe kijk je … Voor een deel opfrissing van vorige keer, voor een deel uitdieping.

clubmot-high-velocity-mettet

En dan het circuit op, blij dat de zon scheen. Hadden we een regendag gekregen zoals de dagen ervoor, dan was het een heel ander verhaal geworden. Iedere sessie kregen we een opdracht. De eerste sessie: enkel in derde rijden, niet aan de rem komen en letten op de gasopbouw. Tweede sessie: enkel in derde en vierde rijden, zo weinig mogelijk remmen, de snelheid in de bocht opbouwen en meer hellingshoek creëren. Sessie drie: geen versnellings- of rembeperkingen meer, op tempo rijden en focussen op kijktechniek.

Zoals vorige keer werd de groep opgedeeld, per 4 à 5 cursisten gingen we met een instructeur het circuit op. Die reed een rondje op kop, waarna om beurt een andere cursist vooraan moest rijden. En dan achteraf persoonlijke feedback op je circuitkunsten. In mijn geval was de voornaamste commentaar: eerder de kraan opendraaien in de bocht, later remmen voor de bocht.

Op het eerste zicht lijkt er dus weinig verschil met de Road Control cursus, maar het tempo ligt beduidend hoger. Je zag het ook aan het publiek. Waar dat vorige keer nog heel erg gevarieerd was, en ook de outfits een allegaartje waren, stond nu het grootste deel in een leren racepak klaar, met stuk voor stuk snelle machines, waarvan al een aantal speciaal geprepareerd voor circuit.

clubmot-high-velocity-mettet-witte-motor

Tijdens de namiddagsessies mag je vrij rijden. Briefing vooraf: hou de theorie van de voormiddag in het achterhoofd, rij op niet meer dan 75% van je kunnen. Anders dan vorige keer was inhalen in de bochten nu wel toegestaan, maar er werd duidelijk gewezen op de spelregels: afstand houden bij het voorbijsteken en niet langs de binnenkant komen langsglippen.

Toch een beetje spannend om met deze beduidend snellere bende aan de vrije sessies te starten, maar dat viel goed mee. Hoewel je merkt dat het niveauverschil in de High Velocity groep groter is dan in Road Control groep waar zowat iedereen voor z’n circuitdoop staat. Hier heb je zowel de razendsnelle jongens als de gezapige circuitcruisers. De snelle jongens zijn écht snel, de snelste haalde me op 20 minuten twee keer in.

Dat inhalen in de bochten bleek ook goed mee te vallen. Het is wel even schrikken als er eentje met z’n knie tegen het asfalt langs je komt doorgevlamd, maar iedereen hield z’n verstand erbij en hield voldoende afstand.

clubmot-high-velocity-mettet-triumph-speed-triple

Zoals vorige keer wekte de opperste concentratie een soort roes op. Supergefocust elke bocht nemen, proberen aan elk aspect te denken, constant de bocht, de motor en je lijf analyseren. Heerlijk gevoel.

De laatste sessie was er voor sommigen duidelijk teveel aan. Energie op, concentratie weg. Een paar grindbakdabbers gespot tijdens die laatste sessie.

clubmot-high-velocity-mettet-racen

Samengevat: de leercurve van de High Velocity cursus is lager dan de Road Control, maar opnieuw beleef je een bijzonder plezante dag. De technieken die je al kende worden verder aangescherpt en het tempo gaat omhoog. Deze keer nam Pieter de theorie voor z’n rekening, en – eerlijk is eerlijk – die had wat meer moeite dan Erik tijdens de vorige circuitdag om alles behapbaar uit de doeken te doen. De feedback van onze instructeur op het circuit (ik ben z’n naam kwijt) was dan weer wel uitstekend.

Aanrader deze cursus? Voor eerste stappen op het circuit zeker wel. Wie al een paar circuitdagen erop heeft zitten, zal waarschijnlijk meer persoonlijke begeleiding willen, om efficiënter bij te leren. Bijvoorbeeld met videoanalyse. Al zou het ook al tof zijn om op je middagsessies feedback te krijgen. Toch zou ik durven overwegen deze cursus nog ’s te volgen, dit was per slot van rekening nog maar m’n tweede keer op circuit, en veel rijden helpt om je techniek te verbeteren. Want weten wat je moet doen is nog een andere zaak dan het ook effectief doen. En dan zit je bij Clubmot zeker goed om onder begeleiding je circuitervaring te vergroten.

Als afsluiter een fragment van sessie 5 in de namiddag. De camera vastgemaakt op m’n stuur. De beeldkwaliteit wordt er na verloop van tijd helaas wel slecht op.

4 thoughts on “Opnieuw het circuit op: High Velocity cursus van Clubmot

  1. Pingback: Test: Triumph Speed Triple R | Jean Le Motard

  2. Pingback: 2015 in cijfers | Jean Le Motard

  3. Pingback: Eerste keer: circuitrijden in de regen | Jean Le Motard

  4. Pingback: Eerste keer op Circuit Zolder | Jean Le Motard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.