Drie dagen toeren op Gran Canaria

De Canarische Eilanden zijn mijn favoriete lastminutebestemming: redelijk goedkoop, best veel te zien en te doen, en vooral het hele jaar door mooi weer. Ze worden niet voor niets “de eilanden van de eeuwige lente” genoemd. Tenerife, Lanzarote en Fuerteventura had ik al gezien, bleef dus Gran Canaria over.

In mijn zoektocht om ter plekke te kunnen rijden en zo de lange motorwinterslaap wat te verzachten, kwam ik uit bij Canary Motorcycle Tours. Martin en Joy, een Engels koppel, bieden al 7 jaar begeleide motortours aan op Gran Canaria voor een prijs die slechts marginaal hoger ligt dan zelfstandig een motor huren. De toerritten gebeuren in groepen tot maximum 8 motoren.

Canary Motorcycle Tours is gebaseerd in Vecindario, een stadje aan de oostkust van Gran Canaria, op een kwartier rijden van de luchthaven. Er is een winkel-wandelstraat met de nodige cafeterias maar voorts valt er niet veel te beleven. Voor toeristische trekpleisters moet je ergens anders zijn. Boek je een pakket bij Canary Motorcycle Tours dan bieden ze je een 2-sterren- of een 4-sterrenhotel in Vecindario aan. Verblijf je ergens anders dan regelen ze ook je vervoer van en naar het hotel, op voorwaarde dat het niet te ver is.

Na slechts een paar keer heen en weer mailen was alles in kannen en kruiken: drie dagen rijden met overnachtingen in het 2-sterrenhotel. Ik boekte mijn vluchten en een week later zette ik voet op Canarische bodem.

‘s Ochtends werd ik aan het hotel opgepikt door Joy. Eenmaal bij de motoren werd het papierwerk geregeld en kon ik indien nodig motorkledij lenen. De vesten, laarzen, handschoenen en helmen die ze aanbieden zagen er degelijk uit maar ik had zelf mijn motorkledij mee.

In overleg met Martin koos ik de Honda NC750X (hij heeft in totaal 8 motoren, allemaal Honda’s, waarvan ik de CB500X al in Madeira had gereden). De NC750X is volgens de algemene opvatting die ietwat saaie pendelmotor met dat rare opbergcompartiment daar waar je bij een normale motor de benzinetank verwacht.

Gedurende de drie dagen was de samenstelling van de groep telkens anders. De eerste dag werd ik vergezeld door een Brit en zijn vrouw, op de tweede dag sloten een Schot en twee Nederlanders aan en de op derde en laatste dag reden drie knettergekke Slovenen mee. Een erg internationaal gezelschap dus.

Martin nam ons mee op sleeptouw door en over het ganse eiland. Het tempo wordt aangepast aan de groep en is zeker vlot te noemen. Op het einde van iedere dag hadden we steeds ongeveer 200 km op de teller staan. Dat was zeker voldoende want op Gran Canaria vind je nauwelijks een recht stuk weg.

Iedere dag was weer heel anders dan de vorige. Op dag één reden we hoofdzakelijk door de bergen, op dag twee klommen we vanaf de noordkust naar het hoogste punt van het eiland en op dag drie deden we het westen aan. Gran Canaria wordt weleens “het kleine werelddeel” genoemd vanwege zijn gevarieerde landschappen en dat was heel erg merkbaar tijdens de ritten.

Hoogtepunten zijn er genoeg. Het moment dat je vanop de GC60 de top van de Teide op het naburige Tenerife kunt zien en de klim naar Pico de Las Nieves zullen me zeker bijblijven. Maar hét hoogtepunt was zonder twijfel de GC200. Ook wel bekend als Spanje’s gevaarlijkste weg. Wat een weg! Wat een bochten! Wat een asfalt! Kronkelend volgt deze heerlijke sliert asfalt de steile kliffen aan de westkant van het eiland.

De toegevoegde waarde die Canary Motorcycle Tours biedt is zonder twijfel de lokale kennis. Ze organiseren géén sightseeingtours. Er wordt bijna niet gestopt bij uitzichtpunten (dat zijn er sowieso te veel) of bij culturele bezienswaardigheden. De ritten zijn gevarieerd en goed uitgebalanceerd zowel naar tijd als naar afstand, Martin weet er ‘s middags de beste restaurantjes uit te pikken en hij brengt je zelfs naar de allerbeste taartenwinkel van het eiland voor koffie en gebak. Zo wordt het ook nog eens een culinaire trip en dat kan ik alleen maar toejuichen.

Ik heb drie prachtige dagen beleefd. Joy zorgt dat je je onmiddellijk welkom voelt en achter de schermen regelt ze alles piekfijn. Martin weet er met zijn Engelse humor altijd de sfeer in te houden. Wil je enkele dagen rijden op een prachtig eiland, met temperaturen tot 25 graden in de winter? Eén adres: Canary Motorcycle Tours!

Honda NC750X

De NC750X staat bekend als de ideale pendelmotor: krachtig genoeg, wendbaar om makkelijk door het verkeer te laveren en vooral heel zuinig in verbruik. “Saai” is echter zowat de meest gehoorde commentaar wanneer hij ter sprake komt.

Vandaar ook mijn verbazing toen ik merkte dat deze alleskunner zich zeer goed uit de slag trok op de kronkelende bergwegen van Gran Canaria. Het koppel van 68 Nm is meer dan voldoende en beschikbaar bij lage toerentallen waardoor je hem lekker lui kan rijden. 55 pk lijkt weinig maar is genoeg om vlot in te halen op snelwegen. De NC750X is door zijn lange veerwegen erg comfortabel en de wegligging is dik in orde. De opbergruimte daar-waar-de-tank-zou-moeten-zitten is erg praktisch, ook al moet je het duozadel losmaken om te tanken.

Het enige punt van kritiek zijn de remmen: wanneer het tempo en het aantal bochten de hoogte in gaan merk je dat de NC750X een enkele remschijf heeft in het voorwiel en beginnen de remmen al snel vaag aan te voelen.

Al bij al is de Honda NC750X een motor die je voor weinig centen veel rijplezier biedt: 8.199 in België en 9.199 euro in Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.