Gevolgd: mechaniekcursus van Endurofun

endurofun-mechaniekcursus-bart

Wie mij op Facebook volgt, weet wellicht dat ik in september naar de Alpen trek met Endurofun. En wie Endurofun zegt, mag zich aan een serieuze streep offroad verwachten. Zo’n reis vat je dus best goed voorbereid aan. Daarom organiseert Endurofun, naast offroadcursussen die op het rijden focussen, ook twee opleidingen die je prepareren voor zo’n reis. En die zijn verplicht als je mee wil. Wat begrijpelijk is, want met een onvoorbereide bende op dergelijke reis vertrekken, is gewoon om problemen vragen.

De twee cursussen zijn:
1. Triocursus: op 1 dag krijg je drie cursussen voorgeschoteld die onder meer ingaan op welk gerief je wel en niet moet meenemen, welke kledij onmisbaar is en hoe je dat allemaal meeneemt op je motor.
2. Mechaniekcursus: de naam zegt het al, motormechaniek.

Die laatste cursus ging ik vrijdagavond volgen. Afspraak om 19 uur in Geetbets city, alwaar Bart me samen met zes andere cursisten verwachtte.

endurofun-mechaniekcursus-brave-leerlingen

Een avondje motormechaniek, uiteraard leer je dan niet hoe je een volledige motor uit mekaar en weer terug in mekaar draait, of hoe je elke mogelijke herstelling moet uitvoeren. De opleiding heeft vooral tot doel je bewust te maken van wat een offroadreis voor een motor betekent en hoe je een aantal van de mogelijke problemen kan oplossen of voorkomen.

Passeerde onder andere de revue: remvloeistof (hoe bijvullen, vervangen, ontluchten), lagers vervangen, remblokken vervangen, kritische los-rammel-punten, welk sleutelgerief neem je zeker mee, hoe vervang je een band … Dat alles doorspekt met talrijke anekdotes uit Barts grote Endurofun verhalenboek.

endurofun-mechaniekcursus-remblok-vervangen

De cursus is heel erg praktijkgericht. Alles werd gedemonstreerd op een KTM 1050 Adventure. Zelf de handen vuil maken is echter geen verplichting (behalve voor Bart zelf), maar je mag zeker aan je eigen motor beginnen werken. Ook geeft Bart tips over je eigen motor: wat zijn de aandachtspunten, specifiek voor het model waarmee jij rijdt.

Heb ik iets bijgeleerd? Zoals ik tegen Bart zei: “Ik heb vooral geleerd wat ik allemaal niet wist”. Wat mij betreft een prima uitgangspunt om beginnen te leren. Aan remblokjes vervangen zie ik mezelf nu bijvoorbeeld wel beginnen. Een band vervangen, dat lijkt me een ander paar mouwen. Maar ook is het een hele geruststelling – vooral voor de minder technisch begaafde adventurereizigers onder ons (jup, ik heb het over mezelf) – als je ziet welke kennis Bart allemaal meeneemt op reis.

In maart staat de triocursus nog op mijn agenda en dan begint het aftellen naar de Adventuretrip echt. Wordt vervolgd dus!

endurofun-mechaniekcursus-motorband-vervangen

2 thoughts on “Gevolgd: mechaniekcursus van Endurofun

  1. Pingback: Gevolgd: Endurofun Triocursus | Jean Le Motard

  2. Pingback: 2016 in cijfers | Jean Le Motard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.