Uitgelegd: het D-systeem

bmw-gs-offroad-sahara

Tijdens de offroadrit vorige maand voor de eerste keer in D-systeem gereden. Dit systeem laat toe om in een groep te rijden waarbij slechts één persoon de weg kent of een navigatiesysteem heeft. Het is handig en absoluut niet moeilijk.

Zo doe je het:

– Er is één voorrijder. Deze kent de weg of heeft een gps. Hij blijft steeds de koprijder. Best iemand die al langer rijdt, want anders houdt hij de groep alleen maar op.

– Er is één rode lantaarn. Deze persoon blijft steeds in de laatste positie rijden. Ook hier best niet kiezen voor de minst ervaren persoon van de groep, anders wordt de hele groep nodeloos opgehouden. Tip: zorg dat de rode lantaarn duidelijk herkenbaar is voor de hele groep. Geef hem bijvoorbeeld een vestje in een speciale kleur of een opvallende helmcover.

– De baan op: aan elke splitsing geeft de kopman een teken aan de persoon achter hem. Deze blijft dan staan en geeft aan rest van de groep aan in welke richting ze moeten rijden. Hij sluit voor de rode lantaarn aan bij de groep.

– Op deze manier krijg je een circulatie waarbij je om de zoveel tijd even moet stilstaan om de weg aan te duiden voor de rest.

– Iedereen kan in principe op zijn eigen tempo rijden en inhalen is geen probleem. Wie snel rijdt zal wel sneller achter de kopman zitten, en zal dus ook meer richtingaanwijzer moeten spelen.

– Belangrijk is dat de voorrijder de groep aanvoelt en een goed tempo kiest. En uiteraard in de gaten houdt dat er bij de splitsingen iemand achter hem is die blijft staan.

Grootste minpunt van het D-systeem is wellicht dat groepen met een groot verschil in ervaring erg uiteen getrokken kunnen worden en de richtingaanwijzers lang zullen moeten stilstaan. De voorrijder kan dan het tempo in toom houden, maar hij zal dan wel alle snelle jongens continu achter zijn gat hebben hangen. Autostrade doen in D-systeem is ook geen aanrader.

(foto: John Y. Can)

One thought on “Uitgelegd: het D-systeem

  1. Pingback: Dagje offroad: Endurofun Lenterit 2014 | Jean Le Motard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.