Offroad motorcursussen voor beginners in België

jan-f-bmw-gs

Rijden met een allroadmotor en nooit deftig offroad gaan? Zonde eigenlijk. Tijd om daar werk van te maken. Alleen, hoe doe je dat? Want het asfalt verlaten zonder voorbereiding of begeleiding van een ervaren offroadrot, daar komen misschien brokken of breuken van.

Natuurlijk kan je erover lezen. De gids How To Ride A Motorcycle Off Road (hier gratis te downloaden) schijnt uitstekend te zijn, maar 110 pagina’s theorie zijn net iets minder leuk dan de praktijkgerichte aanpak.

In België worden diverse offroadcursussen voor motorrijders aangeboden. Ik heb het dan specifiek over cursussen voor allroadmotoren (type BMW GS, KTM Adventure, Triumph Tiger, Honda Varadero / Transalp, Suzuki V-strom, Yamaha Ténéré …). De cursussen voor enduromotors laat ik ongemoeid. Een overzichtje (laatste update: 2/5/2018):

Endurofun

135 euro.
Van 9 tot 16 à 17 uur.
Groep van 7 à 8 deelnemers.
Locatie: Beringen (Belgische cursus) of Eersel (Nederlandse cursus).
Ontbijt, lunch en drankje achteraf inbegrepen in de prijs.

Als je aan het googelen slaat, is Endurofun waarschijnlijk de eerste die je tegenkomt. Ze bieden een uitgebreid gamma cursussen aan (van beginner tot expert), organiseren offroad dagritten door ons Belgenland en offroadreizen richting Marokko, Pyreneeën, Toscane … En dan zijn er meer theoretische cursussen over mechaniek en goed voorbereid op reis vertrekken.

Ik nam al deel aan hun Type 1 cursus in België en Nederland, en aan hun Type 2 cursus. De aanpak is steeds dezelfde: tijdens een rit maak je geregeld een stop om rijtechnische oefeningen te doen.

BMW GS Riding Academy

150 euro.
Van 9 tot 16.30 uur.
Groep van 4 tot 10 deelnemers.
Locatie: Oosterzele/Zottegem.
Ontbijt, lunch en drankje achteraf inbegrepen in de prijs.

Zoals de naam doet vermoeden krijgt deze rijopleiding de officiële zegen van BMW Motorrad. Tom is een van de twee BMW Certified Offroad Instructors die België telt. Tijdens deze cursus doe je in de voormiddag een reeks oefeningen op 1 locatie. In de namiddag ga je daarmee aan de slag tijdens een rit. Naast cursussen organiseert de BMW GS Riding Academy ook allroadreizen.

De naam doet misschien verwachten dat je enkel welkom bent met een BMW GS, nochtans is elke allroadmotor welkom.

Een motor huren kan, enkel BMW uiteraard. 150 euro voor een BMW R 1200 GS of R 1200 GS Adventure, 125 euro voor een BMW F 700 GS of F 800 GS. Schade aan de huurmotor? Een krasje wordt door de vingers gezien, bij grotere schade zal je de onkosten van de herstelling moeten ophoesten.

Ik nam intussen deel aan de doorgedreven offroadtraining van de BMW GS Riding Academy. Daarover lees je hier.

Triumph Adventure Experience

150 euro.
Van 9 tot 16.30 uur.
Maximaal 5 deelnemers per instructeur.
Locatie: Zolder.
Ontbijt, lunch en drankje achteraf inbegrepen in de prijs.

Triumph organiseert sinds 2018 offroadopleidingen voor allroads in de Benelux. In Vlaanderen werkt Triumph hiervoor samen met Motokhana. Deze opleiding wordt gegeven op een afgesloten terrein waar je de hele dag een variatie aan rijtechnische oefeningen krijgt te verwerken. Naar mijn ervaring moet je daarvoor soms flink uit je schulp komen.

Net als bij de BMW GS Riding Academy zijn alle merken welkom. En een motor huren kan ook, zij het tijdens bepaalde periodes. Tarieven: 140 euro voor een Triumph Tiger 1200, 120 euro voor een Triumph Tiger 800 of Triumph Street Scrambler. Schade? Tot 500 euro is ’t voor eigen rekening.

MRV

130 euro.
Van 9 tot 18 uur.
Maximaal 5 deelnemers per instructeur.

Deze allroadtraining maakt een combinatie van oefeningen op een terrein en een rit waarbij je de aangeleerde technieken toepast.

2 thoughts on “Offroad motorcursussen voor beginners in België

  1. Pingback: Dagje offroad: Endurofun Lenterit 2014 | Jean Le Motard

  2. Pingback: Video: BMW Offroad Training | Jean Le Motard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.